Ungdomar skeptiska till ny fildelningslag

Att socialdemokraterna är beredd att ändra lagen om fildelning möts av viss skepsis från ungdomar. I dag är det förbjudet att ladda ned upphovsrättsskyddade filmer och musik från internet utan tillstånd, men det vill socialdemokraterna ändra på.

– Jag tror att de säger det för att få mer röster, jag tror inte att det kommer att bli så, det är ju Göran Persson, säger Jens Forsbe från Luleå.

Brukar du ladda ner musik?

– Ja, ibland, säger Emelie Eriksson

 Tror du att de kommer att hålla det de sagt?

– Nej, knappast. Artisterna kommer att klaga.

Varför tror du att de säger det ska vara lagligt?

– För att folk ska rösta på dem, säger Emelie Eriksson.

Sedan ett år tillbaka är det förbjudet att, utan tillstånd, ladda ner upphovsrättsskyddat material från internet.

På måndagen kom statsminister Göran Persson till Trollhättan. Hans besök inramas av musik och längst fram sitter Abdo Moussqoui och Salar Mohammed-Ali.

Gillar förslaget
De sitter på gatan och lyssnar spänt till Göran Perssons valtal, i handen har de ett frågeformulär från skolan, där en av frågorna var om statsministerns uppfattning om just fildelning. De båda klasskamraterna tycker ändå att hans förslag är bra.

– Det är klart att det bra för oss, då kan man ladda ner när man vill, säger Abdo Moussqoui.

– Det är inte många som blir gripna för att de laddar ner. Om det nu blir lagligt blir det bättre, säger Salar Mohammed-Ali.

Det var i mitten av augusti som regeringen tillsatte en utredning som nästa år ska komma med sina slutsatser till hur den ett år gamla lagen kan förbättras.

Öppnade för förändring
Statsminister Göran Persson upprepade i dag den socialdemokratiska öppningen om en förändring av lagen.

– Det är inte lätt, men jag tror inte att vi kommer att stoppa tillbaka anden i flaskan igen. Unga människor använder sina datorer, tekniken är här och vi har uppmuntrat dem till att göra så, det ska inte kriminaliseras, säger Göran Persson.  

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Tove Persson
tove.persson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".