”Politik i veckan: Brott och brutna ben”

Statsminister Göran Perssons plågades även den här veckan av sitt brutna nyckelben, efter en cykelolycka. Han hade ont i London, liksom i Almedalen på Gotland. Ekots politiska kommentator Thomas Hempel sammanfattar det politiska läget.
Kan det ha varit veckans politiska händelse, att Göran Persson har så ont i sitt nyckelben, att han nästan svimmade under sitt besök i London? Politiken blir alltmer privatiserad. Enligt en undersökning från Ruab vill nära 33 procent ha Göran Persson som statsminister efter höstens val. För moderatledaren Bo Lundgren är motsvarande siffra drygt 5 procent. Göran Persson är alltså mer än sex gånger så populär som Bo Lundgren. Som oroar sig för sin låga popularitet. Han anses vara tråkig och är fortfarande relativt okänd. Han tror att det kan vara en fördel, att väljarna blir nyfikna på honom, och glatt överraskade när det visar sig att även han kan vara rolig. Men än så länge är kristdemokraternas ledare Alf Svensson populärare. Veckan började annars med att Ekot berättade att statsminister Göran Persson använt statsplanet för att komma till ett socialdemokratiskt möte. Moderaterna KU-anmälde blixtsnabbt. Den socialdemokratiska valmaskinen reagerar helt enligt regelboken för hur valrörelser ska gå till och skickar fram hederliga Ingvar Carlsson, som garanterat aldrig slösade med statens pengar för sin egen bekvämlighets skull. Moderaterna höll ytterligare en presskonferens om brottsligheten. Den här gången lovade de att ingripa mot brottslighet som idag tolereras. Brottsligheten, sjukskrivningarna, bostäderna, familjepolitiken, vården, skolan är några av de områden som politikerna prioriterar idag. Almedalen kommer man ihåg för två saker, den borgerliga oenigheten om familjepolitiken, den borgerliga enigheten om rätt mycket annat, sammanfattad i den sjusidiga men tätskrivna skriften Vägval för Sverige. Almedalen blev inget lyft för något parti. En vecka senare är läget oförändrat. Inget särskilt har hänt. Politiken går fortfarande på lågvarv. Det står fortfarande 0-0 i kampen om regeringsmakten.
Thomas Hempel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".