Svensk teknik hjälper rysk textilfabrik

Med hjälp av svensk teknik hoppas en av Rysslands största tillverkare av arbetskläder kunna konkurrera ut kinesiska textilfabriker genom snabbare leveranser och låga priser.

Trud, ”arbete”, heter det ryska företaget som överlevt den ryska textilkrisen och nu satsar på att konkurrera med Kina. Företaget har sin bas i S:t Petersburg och ska nu modernisera maskinparken för att öka produktionen av arbetskläder.

Genom snabbare leveranser och låga priser hoppas textilfabriken kunna ta marknad från kinesiska företag. Till Sverige tar det två dagar för Trud att leverera medan det kan handla om veckor från Kina. Företaget kalkylerar att öka sin årsproduktion från två miljoner plagg per år till tio miljoner.

Stororder till Borås på ny maskinpark
Det sker med hjälp av svenska maskiner från ACG Nyström i Borås, som fått en order på en helt ny maskinpark. Ordern och möjligheterna inom textilområdet är stora, anser det svenska företaget som nu också beslutat att öppna kontor i S:t Petersburg.

Sedan tidigare är företaget verksamt i Baltikum, Finland och Ukraina men redan på 80-talet var företaget exportör till Moskva och Sovjetunionen. Där syns början till ett återvaknande av den ryska textilindustrin, med allt mer rysktillverkad konfektion att köpa i affärerna.

Bilindustrin väcker nytt intresse
Det svenska företaget ser också en stor potential inom bilindustrin. I S:t Petersburg tillverkas Ford, en fabrik som nu ska byggas ut ännu mer för att möta efterfrågan.

Den ryska textilindustrin slogs nästan fullständigt ut efter Sovjetunionens fall. Fabrikernas tidigare billiga råvaror från Uzbekistan försvann och det fanns inte pengar att köpa från andra länder eller att modernisera gamla maskiner.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".