Opec-länder minskar inte oljeproduktion

De oljeproducerande länderna som ingår i Opec kommer inte att minska sin sammanlagda produktion av olja, trots att priset på råolja sjunkit med omkring 15 procent de senaste veckorna.

Produktionstaket ligger fast. Det beskedet kom i måndags kväll från Wien i Österrike där företrädare för Opec-kartellens elva medlemsstater träffats för att bland annat diskutera prisutvecklingen.

Sedan en längre tid tillbaka ligger taket för produktionen på 28 miljoner fat råolja per dygn.

Prisfall efter lugn orkansäsong
Den senaste tidens prisfall, som bland annat ska bero på en hittills lugn orkansäsong i Mexikanska golfen som inte lett till några störningar i produktionen där, var inte tillräckligt för att sänka produktionstaket och därigenom försöka hålla uppe priset.

Opec-medlemmarna kunde under mötet konstatera att priserna fortsatte ner under måndagen. Oljan från Mellanöstern, som handlas i New York, noterades ner på nivåer kring 64 till 65 dollar per fat, de lägsta noteringarna sedan mars i år.

Priset måste ned ytterligare
Men signalen från kartellen var att priset måste ner ytterligare innan det kan bli tal om att vrida åt kranarna.

”Börjar oljan handlas under 60 dollar fatet är det för lågt” sa Venezuelas oljeminister Rafael Ramirez i en kommentar.

Sett över en längre period är oljan fortfarande dyr. I augusti nåddes rekordnoteringen 77 dollar per fat. Tittar man tillbaka två och ett halvt år, till början av 2004, har priset på råoljan fördubblats.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".