Israel utlovar lättnader för palestinier

På lördag kväll ska israeliska och palestinska myndigheter träffas för att diskutera hur den ekonomiska och säkerhetsmässiga situationen för palestinier kan förbättras. Samtalen har skjutits upp i flera dagar på grund av de senaste självmordsattentaten.
För första gången på flera dagar möts idag israeliske utrikesministern Shimon Peres och rådgivaren Dani Naveh med den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat. Möten mellan israeler och palestinier har frusits under flera dagar efter de två senaste självmordsattentaten i Tel Aviv och mot bosättningen Emanuel. Israel har nu utlovat lättnader för palestinierna. Det innebär dels att utegångsförbuden i de sju palestinska städerna ska hävas oftare dels ekonomiska lättnader. Fler palestinier ska få rätt att arbeta i Israel. Nablus, Västbankens största stad, har haft utegångsförbud i stort sett oavbrutet, de senaste tre veckorna. Här i Betlehem har utegångsförbudet inneburit att människor inte har kunnat gå till läkare. De har inte kunnat handla och deras liv har blivit totalt förändrat de senaste fyra veckorna. Israels förslag för mötet är att börja lättnaden med Jeriko och Gaza. Trots att Jeriko inte varit inblandat i den senaste tidens oroligheter har där rått totalt utegångsförbud.
Maria Persson-Löfgren, Betlehem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".