Spänt mellan Georgien och Ryssland

Konflikten djupnar mellan Georgien och Ryssland. Ryssland stöder öppet två georgiska delrepublikers självständighetssträvanden. En av dem, Sydossetien, ska nu folkomrösta om oberoende. I den andra, Abchasien, hotar en separatistledare döda alla som inte accepterar Abchasiens självständighet.

Separatistledarens hot framfördes i en georgisk tv-kanal och fick stort utrymme också i rysk tv.

Rebelledaren styrde en dalgång i nordvästra Georgien som sitt personliga furstendöme ända tills i somras, när georgisk militär jagade bort hans banditgäng.

Sedan dess har ledaren Emsar Kvitisiani hållit sig gömd.

Inte erkända som stater
Men fortfarande har inte den georgiska regeringen eller presidenten full kontroll över resten av utbrytarrepubliken Abchasien i norr, med gräns mot Ryssland, eller Sydossetien som gränsar mot Nordossetien.

Ingen av dem erkänns internationellt som stat, men har både egen president och huvudstad. Sydossetien tänker nu folkomrösta om oberoende i november. Allt med stöd från Ryssland. De flesta i Sydossetien och Abchasien har ryska pass.

– Vi ska visa världen vad folket i Sydossetien vill, oberoende, sade den sydossetiske presidenten i tv på måndagen.

Från andra sidan gränsen har han stöd av nordosseterna som vill ena de ossetiska folken.

Tvingas till intern landsflykt
Att en majoritet av området beboddes av georgier som nu tvingas leva i landsflykt i sitt eget land bryr sig inte den sydossetiske presidenten om.

Men Georgiens president Micheil Saakhasvili har lovat ena landet och införliva de båda utbrytarstaterna.

Det ser dock allt svårare ut ju mer stöd Ryssland ger till upprorsmakarna. Allt i hopp om att få bättre fäste vid Svarta havskusten och för att Ryssland fortfarande inte fullt ut accepterat Georgien som annat än en lydstat till Moskva.

Anklagas för att spä på konflikten
Ryska fredstrupper finns i båda utbrytarrepublikerna, men anklagas av Georgien för att spä på konflikten istället för att idka fred.

Det förekommer ofta skottväxling i gränsområdena och en helikopter med en georgisk minister besköts nyligen när den flög över Sydossetien.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".