Alzheimerkonferens inleds i Stockholm

Världens hittills största konferens om demenssjukdomen Alzheimers inleddes på lördagen i Älvsjö utanför Stockholm 4000 deltagare ska under fem dagar diskutera och utbyta erfarenheter som på sikt kan leda till ett botemedel mot sjukdomen.
Doktor Christofer Phile från universitetet i Pennsylvania, USA, är en av flera tusen forskare, läkare och andra som kommit till Sverige för att delta i världens hittills största konferens kring Alzheimers sjukdom. Christofer Phile säger att han kommit för att lyssna och lära, men också för att själv presentera intressanta slutsatser kring hur läkemedel som traditionellt sätts in mot depressioner, kan användas i kampen mot Alzheimers. Förhoppningen är att konferensen ska vara ett steg på vägen mot nya effektivare botemedel. Och Christofer Phile är optimistisk, inte minst av att se så många experter på ett och samma ställe som nu får tillfälle att slå sina kloka huvuden i hop. Med en åldrande befolkning har Alzheimers blivit ett hälsoproblem i allt fler länder. Zaluah Zelemani som arbetar som psykiatiker i Johannesburg i Sydafrika säger att han märker av den utvecklingen tydligt. Hur länge det går att leva med Alzheimer varierar kraftigt från person till person. Men meddellivslängden för en person med sjukdomen är idag åtta år efter att sjukdomen utvecklats. Förhoppningarna är goda om att man de närmaste åren kommer att få fram nya effektiva botemedel. Men Bengt Winblad, demensforskare vid Huddinge Universitetssjukhus, tror ändå inte på någon snar ökning av meddellivslängden för de som utvecklat Alzheimer. – Jag tror inte det. Den har inte förändrats på de sista 10-20 åren. Det är möjligt att de här läkemedlen gör att de kommer att leva längre. Den effekten kan man ju ha, men det vet vi inte ännu, säger Bengt WInblad.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".