Schyman: För tidigt att diskutera ministerposter

Vänsterpartiet får inte någon ministerpost om socialdemokraterna bildar regering efter valet i höst. Det säger statsminister Göran Persson i en intervju i Göteborgs Posten idag, lördag. Men vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman tycker att Persson borde diskutera politik istället för att utse ministrar före valet.
I en artikel i Göteborgsposten på lördagen säger statsminister Göran Persson att Vänsterpartiet aldrig kommer att få en ministerpost i en socialdemokratisk regering. Vänsterpartiet är inte trovärdigt i utrikes- och säkerhetspolitiken, enligt statsministern, som dock är öppen för att samarbete med Vänsterpartiet i inrikespolitiska sakfrågor. Vänsterpartietsledare Gudrun Schyman höll idag tal i Åsele inför ett hundratal åhörare och hon är skeptisk till Göran Perssons uttalande och tycker att det är alldeles för tidigt att börja diskutera ministerposter. – Jag delar naturligtvis inte hans uppfattning och jag tycker att det är övermaga av honom att börja bilda regering innan valet. Jag tycker att han i stället skulle diskutera vilka politiska frågor som ska vara de viktiga efter valet istället för att diskutera vem som ska ha vilken ministerpost. Det är ju ändå svenska folket som ska gå till val som ska avgöra vilket parti som man vill se, sa Gudrun Schyman. Enligt Gudrun Schyman kommer vänsterpartiet även i fortsättningen att söka samarbete med socialdemokraterna för att få igenom så mycket som möjligt av sin politik. Och uppmanar nu Göran Persson att redovisa vem socialdemokraterna vill samarbeta med. Gudrun Schyman startar nu med i fruntimmersveckan valrörelsen och hon ägnade större delen av sitt tal i Åsele åt frågor som rör jämställdheten och lovade bland annat att avsätta 10 miljader under nästa mandat period åt höjda löner inom offentlig sektor.
Rebecka Svensén, Ekot och Anna-Lena Forssberg, SR Västerbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".