Stopp för militäraktioner i Tjetjenien

Ryssland kommer gradvis att avveckla sin militära närvaro i Tjetjenien, det lovade president Vladimir Putin Frankrikes president Jacques Chirac vid deras möte som avslutades idag. Men liknande löften tidigare från de ryska myndigheterna har inte infriats.
Putin och Chirac har haft ett tvådagarsmöte vid den ryska Svarta Havskusten, inte så långt från Tjetjenien. Frankrike har varit en av de mest högljudda kritikerna av Rysslands krig. Nu lovade Putin att gradvis upphöra med de militära aktionerna i Tjetjenien och framförallt se till att civila inte kommer till skada. Upprensningsaktioner ska begränsas Bland annat ska man begränsa de så kallade upprensningsaktionerna, sa Putin. Fast erfarenheterna från Afghanistan visar att man inte helt kan komma ifrån civilila offer, sa han. Män i vapenför ålder förs bort Senast i veckan har Putins eget sändebud för mänskliga rättighetsfrågor i Tjetjenien skarpt kritiserat de här upprensningsaktionerna. Ofta går det till så att ryska styrkor omringar en by, soldaterna plundrar husen och män i vapenför ålder förs bort för att aldrig mer återses. Eller så får de anhöriga köpa tillbaka dem för pengar. De här aktionerna har skapat en oerhörd förbittring inom civilbefolkningen. Militäraktion ska bli polisoperation Ryssland har flera gånger sagt att de militära aktionerna i Tjetjenien ska upphöra. Vid årsskiftet ska det förvandlas till en ren polisoperation mot terrorism, har man förklarat. Men tidigare löften av liknande slag har runnit ut i sanden, och just nu finns det inte många tecken på att den ryska armén kommer att dra sig tillbaka. Flera sammandrabbningar senaste veckan Den senaste veckan har det rapporterats om ganska hårda sammandrabbningar, Ryssland har också satt in sitt stridsflyg mot rebellerna, sa långt fran en polisaktion man kan tänka sig. Frankrike har mjuknat På mötet mellan de två presidenterna kunde Putin också konstatera, nöjt kan man förmoda, att Frankrike något mjukat upp sin hårda ton mot kriget i Tjetjenien. Detta som ett direkt resultat av 11 september förra året. Chirac fördömde nu alla former av terrorism i Tjetjenien och han sa att Tjetjenien är en oskiljaktig del av Ryssland.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista