Blair utbuad på fackföreningskongress

Storbritanniens premiärminister Tony Blair möttes av burop när han skulle hålla tal på den brittiska landsorganisationen TUC:s kongress i Brighton nu på eftermiddagen. En del medlemmar reste sig också och gick i protest.

– Ni kan misstycka, men lyssna på argumenten. Ni har redan värmt upp, jag är på gång, sade en upprörd Tony Blair när han talade inför fackliga ombud från hela landet på den årliga kongressen i Brighton.

– Go away, försvinn, skrek en del, medan andra fackliga ombud redan hade marscherat ut från salen med sina plakat med texten Blair Out.

Har betydelse för Labourpartiet
Fackföreningarnas makt har visserligen minskat avsevärt i Storbritannien, men paraplyorganisationen TUC har trots allt 7,5 miljoner medlemmar.

Facket har fortfarande betydelse för Labourpartiet, även om Blair öppet erkänt att relationerna inte varit de bästa.

– Trots vår relation och skillnader, gör inga misstag, jag vill att TUC ska mötas av en Labourledare, inte någon från oppositionen, sade Blair.

Blairs sita konferens
Trade Union Congress bildades på 1800-talet, och det här var organisationens 138:e konferens. Och Blairs sista. 

– En lättnad för oss båda, som han har uttryckt det.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".