Storgräl under brandrättegång

Försvaret hävdade att personalen var oskyldig, när rättegången mot de två landstingschefer som står åtalade för arbetsmiljöbrott fortsatte på tisdagen. Rättegångsdagen inleddes med ett storgräl mellan försvararna och åklagaren kring vad åtalet egentligen gäller.

Åklagare Jan Andersson ilsknade till ordentligt när försvaret ifrågasatte hur han formulerat åtalet, och först efter mer än en halvtimmes diskussioner kunde andra rättegångsdagen inledas i det som är en av de mest omfattande arbetsmiljörättegångarna någonsin.

Huvudfrågan gäller ansvaret
Själva huvudfrågan är vilket ansvar landstingsdirektören Christer Jacobsson och psykiatridirektören Talis Vasko hade för personalsituation och brandsäkerhet.

Men försvarsadvokat Sture Larsson hävdade i sin sakframställan att det överhuvudtaget inte spelade någon roll att personalen bestod av vikarier utan brandutbildning.

– Vad man här påstår är att om personalen hade varit annorlunda sammansatt och gått någon slags utbildning så hade det här aldrig inträffat, det är en fullständig felaktigt hypotes, sade Sture Larsson.

Trots att personalen till exempel lämnade dörren öppen till det brinnande rummet och trots att man inte ens hittade brandsläckarna på avdelningen så kunde man inte ha räddat fler, eftersom brandförloppet ändå var så snabbt och situationen så kaotisk, enligt försvaret.

Hävdade att ansvaret låg på underchefer
Dessutom hävdade man att ansvaret för personalens utbildning i vilket fall som helst var delegerat till underchefer, och inte låg på de båda åtalade. 

– Det här är ju en organisation som måste bygga på att lanstingsdirektörer har förtroende för sina medarbetare, och att dessa rapporterar vad lanstingsdirektören behöver för att fatta nödvändiga beslut, sade Lars Viklund som företräder Christer Jacobsson.

Branden startades av en patient som ville ta sitt liv, och även hon hördes i dag tillsammans med flera av de patienter som skadades vid branden.

Det var starka berättelser om panik och dödsångest när röken vällde in i rummen. De anhöriga som följer rättegången är ute efter just att ansvaret för att katastrofen blev möjlig, men advokat Sture Larsson höll benhårt fast vid att hans klient är utan skuld.

– Ansvarig är den som utlöste branden, hon är dömd för detta, säger han.

Så någon annan kan man inte ställa till ansvar för att det gick som det gick?

– I alla fall inte min klient.

Vem skulle det annars vara?

– Det får du fråga någon annan. Jag försvara min man, och han är i det här sammanhanget oskyldig, säger Sture Larsson.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".