Var femte på valsedeln dömd för brott

Nära var femte politiker som kandiderar till riksdagen och kommunerna i valet är dömd för brott. Det visar en kartläggning som Ekot gjort.

Moderaternas toppnamn i Älvdalens kommun i Dalarna, Seth Holmström, är dömd för miljöbrott, men tror inte att det påverkar väljarnas förtroende för honom.

– Brottet jag skulle ha begått är att jag sålde bensin på en bensinstation som inte var miljögodkänd. Istället för att ha bensinen kvar i tanken sålde jag ut den för en krona litern. Jag såg inget större brott i det, inte, säger Seth Holmström.

Seth Holmström dömdes för miljöbrott, men de vanligaste förseelserna bland politikerna är snatteri, stöld, vårdslöshet i trafik och rattfylla. Grova brott förekommer också, men mer sällan.

Småbrotten uteslöts
Nästan var femte person som kandiderar för de stora partierna till riksdag och kommuner, cirka 19 procent, har förklarats skyldiga i domstol, eller vid lindrigare brott av åklagare. Det visar statistik som Brottsförebyggande rådet, BRÅ, tagit fram för Ekot. De allra minsta förseelserna, de som ger böter som delas ut av polisen, har inte tagits med i undersökningen.

Mest brottsliga är männen på listorna i kommunerna. Bland dem dömdes fler än var fjärde, knappt 27 procent, för brott mellan åren 1973 och 2005. Upp emot en tredjedel gällde brott mot trafiklagen.

Bland kvinnorna är runt tio procent dömda, och därmed är politikerna som grupp troligen något mindre kriminellt belastad än befolkningen i övrigt, tror Brå.

Allvarligt med brott för förtroendevalda
Men i och med att det handlar om ett förtroendeuppdrag gör det svårt att bortse från vissa brott, även om de ligger flera år tillbaka i tiden. Det menar en framträdande vänsterpartist i en kommun i Mellansverige som dömts för misshandel och vill vara anonym.

– Bedrägeribrott och att hantera mycket pengar, till exempel. Man sitter ju i en förtroendeställning i kommunen. Jag har också svårt för pedofiler som sitter i barn- och utbildningsnämnden, till exempel. Det kan väl också vara lite känsligt.

I söndags rapporterade Aftonbladet om att tre politiker som ställer upp i valet dömts för sexuella övergrepp mot barn, och det kom som en överraskning för moderaterna och socialdemokraterna, de partier dit två av de tre politikerna hörde.

Kan inte uteslutas att det finns fler
Om det döljer sig fler personer som dömts för grova brott på valsedlarna går inte att säga med säkerhet, för inget av riksdagspartierna kontrollerar om kandidater finns med i belastningsregistret, utan litar på att kandidaterna följer interna regler och själva berättar sånt som kan vara relevant.

Frågar man väljarna vill många ha bättre information än idag om vilka som dömts för brott.

– Det tycker jag absolut. Pedofili och sådant är ju ganska grova brott, säger Marielle Öhman.

– Jag tycker partierna skulle kolla upp det där lite grand och rensa bort de människorna, säger Ingvar Andersson

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se