Förekomsten av skrumplever är hög bland jurister i London.

Alkoholism i Londons finanskvarter ökar

Hälsoexperter och myndigheter i London varnar för att allt fler högavlönade inom till exempel finanssektorn och juristkåren blir alkoholberoende.

Antalet som dör i alkoholrelaterade sjukdomar stiger, och all frånvaro kostar stora summor. Att alkoholen har en given plats i finansdistriktet i London verkar uppenbart.

Matthew Hurst står och röker utanför börsen i London. Det är lunchtid, solen skiner och restaurangerna fylls med människor.

– Så här fungerar staden, säger han och har själv inget emot att affärsmännen dricker en del, så länge de inte blir fulla och ställer till oreda.

Kostar miljarder
Men statistiken är dyster. Enligt en uppskattning som regeringen har gjort så kostar frånvaro och förlorade arbetsinsatser på grund av alkoholmissbruk cirka 85 miljarder kronor per år.

17 miljoner arbetsdagar försvinner årligen på grund av olika alkoholproblem.

Dödligheten i alkoholrelaterade sjukdomar uppges vara tre gånger så stor bland välavlönade finansmän och jurister som bland befolkningen som helhet.

Hög förekomst av skrumplever
Bland jurister är förekomsten av skrumplever dubbelt så stor som bland genomsnittet av befolkningen, enligt experterna på organisationen Alcohol Concern.

Det finns nu till och med en egen telefonjour för jurister som dricker för mycket. Där talas det om hur stress och högt tempo kan leda till de här problemen och om hur en del redan vid lunch korkar upp.

En bit ifrån Londonbörsen sitter tre män med blanka klockor och välskräddade kostymer, det är lunchdags och ett par vinflaskor står på bordet.

– Jag dricker inte för mycket, säger en av dem, möjligen Mike och vi har faktiskt ett viktigt möte nu.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".