25 döda i diskoteksbrand i Peru

25 ungdomar dödades när ett diskotek i Perus huvudstad Lima sattes i brand i samband med ett uppträdande av en eldslukare. Diskoteket som låg i ett av Limas finare kvarter saknade tillstånd och det fanns varken nödutgångar eller brandsläckare.
Utopi hade på kort tid blivit innediskoteket för Limas övre medleklassungdomar. Och i fredags kväll samlades alla som varit på den chilenska rockgruppen Los Prisoneros konsert där. Vid tretiden började en show. Först ut var en eldslukare, därefter skulle ett lejon och en bengalisk tiger visa sina konster. Men det blev inget uppträdande för de exotiska djuren. Istället kvävdes de i sina burar. Eldslukaren var för entusiastisk. hans lågor nådde gardinerna. Elden spreds till tak och golv. Vissa trodde att det var en del av showen. Men många kypare insåg vad som höll på att hända. Och i brist på eldsläckare kastade de istället de drinkar de hade i händerna över lågorna. Med resultatet att branden tog ytterligare fart. Paniken grep tag och upptäckten att det inte fanns några nödutgångar gjorde den än värre. 25 ungdomar mellan 21 och 27 år dödades. Ytterligare ett hundratal skadades. Bland de desperata föräldrar som letar efter sina barn på sjukhuset fanns Perus två vicepresidenter. Diskoteket Utopi hade byggts utan byggnadstillstånd och hade heller inget tillstånd för sin verksamhet. Det hade trots detta kunnat fungera i två månader utan några som helst problem med myndigheterna.
Lars Palmgren Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".