Felparkerare bra för kommunens finanser

Parkeringsböter och parkeringsavgifter drar in stora summor till kommunernas kassor. I Stockholm, Göteborg och Malmö betalades totalt in över en halv miljard kronor i parkeringsböter och olika parkeringsavgifter under förra året. Och kommunerna räknar med att bilisterna ska parkera fel för att budgeten ska gå ihop.
Det är ovanligt att kommunal service går med så kraftig vinst som parkeringen gör. Service som vatten, avlopp och avfallshantering ska alltid gå plus minus noll. När samtliga kostnader för parkeringsbevakningen betalats, som exemplevis entrepenörer, parkeringsvakter och underhåll, blev överskottet för de tre storstadskommunerna 300 miljoner kronor förra året. I Stockholm blev överskottet 155 miljoner, i Göteborg 95 miljoner och i Malmö 50 miljoner kronor. Detta är pengar som finns med i kommunernas beräkningar och används till andra saker inom kommunen. Stockholms kommuns vinst på parkeringen motsvarar kostnaden för 1 700 förskoleplatser Men om det skrivs ut färre parkeringsböter eller om färre betalar avgifterna måste kommunen spara inom andra områden. Malmö, Göteborg och Stockholm skulle förlora över 200 miljoner kronor i intäkter om alla bilister undvek parkeringsböter. I Malmö utgör överskottet från parkeringen en femtedel av budgeten för gatukontorets drift och underhållsavdelning.
Christer Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".