Rapport: Irakprovins utom USA:s kontroll

Ehemligstämplad amerikansk militärrapport lett till stor nervositet i Washington. I rapporten hävdas att USA förlorat den sunnidominerade Anbarprovinsen. Samtidigt har bilbomber exploderat, och flera lik hittats i Bagdad.

Två bilbomber har exploderat i Bagdad under onsdagens morgon och krävt minst 28 liv. I olika delar av staden har dessutom 60 lik påträffats det senaste dygnet.

De lik som hittats utspridda över Bagdad det senaste dygnet var nästan alla bakbundna. Många hade torterats och sedan dödats med ett skott i huvudet.

Uppenbarligen handlar det om offer för de dödspatruller som opererar i huvudstaden, både shiamiliser och sunniarabiska ligor.

Rapport läckte ut
Dessa senaste brutala nyheter från Irak kommer samtidigt som det pågår en nervös diskussion i Washington om en hemligstämplad rapport som hävdar att USA förlorat kontrollen över Anbarprovinsen, Iraks största provins, som ibland också kallas Sunnistan, med ökända städer som Falluja och Ramadi.

I den sekretessbelagda rapporten, som läckte ut till Washington Post häromdagen, konstaterar den amerikanska marinkårens underrättelsechef i Irak att varken USA eller irakiska myndigheter kan kontrollera Anbar, vilket lämnat ett vakuum som fyllts av al-Qaidaallierade grupper.

Förnekar ryktet
Sedan rapporten läckte ut, har bland annat Vita Huset och andra militära källor försökt dämpa smällen. Befälhavaren i Anbar förnekar att hans styrkor förlorat kontrollen över provinsen, men sa att en stabilisering kräver inte bara militär styrka utan politiska och ekonomiska framsteg.

Förutom de dystra analyserna av läget i Irak, oroas USA nu av Irans ökade inflytande i området. Iraks premiärminister Nuri al-Maliki är just nu på besök i Iran, där man lovat sitt helhjärtade stöd till stabilitet i Irak.

USA anklagar Iran för att finansiera och utbilda shiamiliser som underminerar stabiliteten.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".