Universitetens självstyre ifrågasatt

Statsvetaren Leif Lewin i Uppsala hävdar att regeringen genom att styra anslagen till universiteten ser till att politiskt obekväma professor skiljs från sina anställningar. Och därmed är universitetens självstyre hotat
Professor Leif Lewin framför sina åsikter i en debattartikel i Dagens Nyheter. Till Ekot säger han att regeringens ökade inflytande, både vad det gäller ekonomiska anslag och tillsättningar av personer i ledande befattningar, har lett till att universiteten politiserats och att politiskt korrekta åsikter premieras. Leif Lewin anser att situationen är anmärkningsvärd. För att komma tillrätta med situationen kräver Leif Lewin att universitetens självständighet ska skrivas in i grundlagen. Han vill också att näringslivets bidrag till universiteten ska bli avdragsgilla, för att begränsa statens ekonomiska inflytande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".