Oenighet om återuppbyggnad av WTC

New York borna tänker inte stillatigande acceptera att markägare och investerare beslutar om hur stadens framtida silhuett ska se ut. På lördagen samlades femtusen personer i New York för att säga sitt om hur marken där World Trade Centers tvillingtorn stod ska se ut i framtiden
Åsikterna bland de 5 000 New Yorkborna spretade från att marken borde bli en minnesplats till att tornen skulle byggas upp igen. Men att bebygga markbitarna, precis där de båda tornen stod, anses extra känsligt för all de som förlorat någon anhörig i 11 september-attacken. Patricia Perry som skulle ha slutat sitt jobb som polis just den 11 september. Men han blev inkallad och dog när han försökte rädda folk ut ur skyskraporna. Men Patricia Perry ler tappert och säger att man inte kan göra hela området till en minnesplats därför att folk har dött där. Min sons döda kropp fann man inte under tornen utan på en öppen plats berättar Patricia Perry. Och jag ser hellre att man bygger bostäder, museer och kontor så att platsen lever upp. De sex arkitektförslag som presenterades i förra veckan hade alla mellan fyra och sex skyskrapor inritade, om än inte lika höga som de två World Trade tornen. New Yorkborna var måttligt imponerade. De gav bäst betyg till de två förslag med störst sammanhängande parkytor. Men ekonomiska intressen kommer inte lyckas forcera någon byggstart, var budskapet från mötet. Vi är många och de kommer tvingas lyssna på oss menade en av deltagarna.
Lena Bejerot, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".