Euron får skulden för prisökningar

Det är nu drygt ett halvår sedan EMU-länderna bytte ut sina gamla valutor mot euron. Men trots att myndigheterna och företagen säger att det inte har lett till några prishöjningar så tycker konsumenterna att mycket har blivit dyrare och att det är eurons fel.
Konsumentorganisationerna i Österrike har under de senaste månaderna fått massor med samtal från arga kosumenter som klagar på sånt som blivit dyrare. Och alla säger att det är eurons fel. Att om man räknar om europriserna till den gamla valutan schilling så blir det mer än vad det kostade tidigare. Inget stöd i officiella siffror Men det är inget som finns med i de officiella siffrorna, enligt myndigheterna har österrike en blygsam inflation och priserna har i år ökat obetydligt. Så vad är det då som har blivit dyrt men som inte syns i statistiken? Småsaker har blivit dyrare Det har skett en del ganska kraftiga prisökningar på varor med låga priser, småsaker. Med de påverkar inte inflationen eller hushållens ekonomi som helhet, eftersom det i sammanhanget är små summor. Men för den enskilde som flera gånger i veckan köper en kopp kaffe eller något liknande så blir det mycket tydligt att just det är dyrare - och det är det som retar upp folk. Avrundning är anledningen Att det just är småsakerna som blivit dyrare beror oftast på avrundningar för de nya euromynten. Rundar man av till närmast högre eurobelopp så kan det vara en skillnad på flera svenska kronor. Typiskt är sånt som man köper i automater, där det blivit vanligt att automaten som tidigare krävde ett tioschillingmynt, nu vill ha en euro. Och en euro är över tretton schilling och vips har man en prisökning med över trettio procent för samma vara. Kontantbranscher rundar av Branscher där man har mycket kontantbetalningar som resturangbranschen rundar av priserna till jämna belopp, för att det inte ska ta servitören så lång tid att räkna ihop notan och ge växel med en massa småmynt. Allr skylls på euron Euroinförandet har lett till en väldig prismedvetenhet hos österrikarna. Men samtidigt så förklaras nu också alla prisökningar med euron. Även om det kan finnas andra anledningar. Det kan ju till exempel lika gärna vara den dåliga kaffeskörden i Colombia som gör kaffet dyrare.
Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista