Forskare vill värna sitt oberoende

Regeringen försöker ta kontrollen och politisera forskningen vid de svenska universiteten. Den kritiken kommer från flera professorer och forskare som Ekot talat med, och nu kommer förslag om en grundlagsändring för att skydda universitetens oberoende.
Marian Radetski, professor i nationalekonomi är en av dem som är kritisk till utvecklingen. – Regeringen har ju vidtagit ett antal olika åtgärder för att få ett ökat grepp om vad universiteten har för sig. Det är ju tvärtemot den gamla idén att universiteten skulle vara verkligt självständiga. Det är ganska hård kritik? – Det är en ganska hård kritik. Och jag tycker att det regeringen har gjort på det här området egentligen är ganska onödigt därför att självständiga universitet utgör ju inget hot mot regeringen. Men i sin önskan om allsmäktighet så har då regeringen burit sig åt på det här viset, säger Marian Radetski. Marian Radetski är inte ensam i sin kritik av den nuvarande regeringspolitiken vad det gäller universitetens och forskningens oberoende. På Dagens Nyheters debattsida, i dag söndag, går Uppsalaprofessorn och statsvetaren Leif Lewin till angrepp mot vad han anser vara en allt hårdare politisk kontroll av universitetens verksamhet. Obekväma rektorer har avsatts enligt Lewin, och ersatts med sådana med mer politiskt korrekta uppfattningar. Detta har kunnat genomföras eftersom regeringen sedan ett par år tillbaka utser ordförande i universitetsstyrelserna bland annat. Samtidigt krymper anslagen till den fria forskningen, enligt Lewin. – De orginella bidragen minskar. Man blir ängslig och sneglar på det politiskt korrekta. Själva förändringen av det ekonomiska anslagssystemet gör också att de verkligt orginella tankarna ersätts av produktion för löpande bandet för att uppfylla vissa lönsamhetsmål, säger Leif Lewin. Från regeringens sida har man ingen förståelse för kritiken. Utbildningsminister Thomas Östros säger att svensk forskning är bra mycket självständigare än på andra håll i Europa och att forskningens oberoende det är en viktig principfråga för honom. Anklagelserna om att professorer och rektorer tillsätts politiskt kallar han absurd. Och förslaget från professor Lewin, att grundlagen borde ändras genom att en garanti om universitetens oberoende infördes, är han skeptisk till. – Att regeringen skulle ha något intresse av att över huvudtaget intervenera i utseendet av professorer är ju en absurd tanke. Det skulle ju leda till en kollaps för universitetssystemet. Här föreslås att man ska grundlagsstifta för självständiga universitet. Har du förståelse för det? – Jah tror inte att det i praktiken ger större frihet. Det viktiga är att se till att det är forskarna själva som styr. men det är väl en sak man får diskutera i samband med att man gör grundlagsrevisioner, som ju görs regelbundet, sa Thomas Östros.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".