Amnesty: Hizbollah begick krigsbrott

Hizbollah begick krigsbrott under sommarens krig. Det slår Amnesty International fast i en ny rapport som publiceras på torsdagen.

Amnesty, som i en tidigare rapport konstaterat att Israel begick krigsförbrytelse genom att angripa Libanons civila infrastruktur, kräver nu att FN utreder båda sidors krigsbrott.

3 970 av Hizbollahs raketer landade i Israel mellan den 12 juli och 14 augusti. Närmare en tredjedel av Israels befolkning, två miljoner människor, befann sig inom räckhåll för katyusharaketerna. 43 civila dödades, sju av dem barn, varav ett barn på cykel.

Hizbollah försvarar sig
Hizbollah har hela tiden försvarat sig med att alla raketattacker ägde rum som svar på Israels bombanfall. Detta tillbakavisas av Amnesty som skriver att ”det faktum att Israel också har begått allvarliga brott, berättigar inte Hizbollahs övergrepp”.

Hizbollah bröt mot krigets lagar genom att inte urskilja civila mål från militära. Vissa av de raketer som landade i tättbebyggda områden var också laddade med stålkulor för att orsaka maximal skada på människor.

Ledande Hizbollahmedlemmar som Amnesty talat med säger att man har som policy att inte angripa civila, men samtidigt gjordes under kriget uttalanden av till exempel Hassan Nasrallah där han riktade sig till det israeliska folket och sade: ”Det är inte bara våra hus som kommer att förstöras, det är inte bara våra barn som kommer att dödas”.

Israel anklagar Hizbollah
Amnestyrapporten noterar också att Israel anklagar Hizbollah för att ha placerat avfyrningsramper och vapenlager mitt bland civila och därför bär skuld till många av de civila dödsfallen i Libanon.

Men Amnesty uttalar sig inte i det ärendet, utan ska återkomma till frågan om mänskliga sköldar i en senare rapport.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".