Regeringen dryftar Volvo med AP-fonder

Förra veckan hamnade fordonskoncernen Volvo AB i den politiska hetluften sedan det blev känt att riskkapitalisten Christer Gardells bolag Cevian har köpt in sig i bolaget. Både statsministern och näringsministern uttalade sin rädsla och nu har regeringen kallat till sig de fyra AP-fonder som investerat i just Volvoaktier.

– Det är viktigt för oss i regeringen att få information från AP-fonderna om de bedömer att de regelverk som i dag styr fonderna hindrar ett långsiktigt agerande, säger näringsminister Thomas Östros.

”Drar åt ministerstyre”
Men Östros möte med fonderna är onödigt, anser moderaternas ekonomisk-politiska talesman Mikael Odenberg.

– Det drar ju nästan åt ministerstyre. Det har gjorts affärer i Volvo, och Volvo är ett företag som jag tror att vi alla värnar, men man kallar omedelbart till sig AP-fonderna under förevändning att man vill göra investeringar.

– Men vi som har kontakt med AP-fondernas ledningar vet ju att de anser att regelverket i huvudsak är bra, och att det är politisk klåfingerhet som är det största hotet mot ett långsiktigt agerande från deras sida, säger han.

Fyra av fem AP-fonder äger Volvoaktier. Tillsammans utgör fonderna en betydande ägargrupp. Ägarförändringen i Volvo har satt fart på spekulationer om att delar av företaget kan säljas ut eller att det inte blir några investeringar utan att aktieägarna får dela på pengarna 19 miljarder i kassan.

”Regeringen vill säkra långsiktighet”
Regeringens åtgärd, att nu mitt i ägarturbulensen i Volvo kalla till sig AP-fonderna, är för att säkra långsiktigheten, säger Thomas Östros. Vad menar han då med långsiktighet?

– Det är klart att det är en bedömning som sker i många olika dimensioner. Men är man ägare för ett väldigt viktigt företag så måste ta ett väldigt aktivt deltagande i det företagets utveckling och ha ett långsiktigt perspektiv på vad man vill med det innehavet, säger Thomas Östros.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".