Regeringsfrågan alliansvapen i slutspurt

När alliansens partiledare frågades ut i TV4 på onsdag kväll skärpte de tonen i regeringsfrågan.

Utanför TV4-huset i Stockholm hade en uppmuntrande hejaklack samlats. Det var medlemmar i de borgerliga ungdomsförbunden som på fotbollssupportrars sätt stödde sina ledare.

Inne i TV-studion ansträngde sig alliansen partiledare för att mana fram bilden av att det enda svenska folket har att välja på är antingen en alliansregering eller en regering med socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister.

Inte lyssna på Persson
Detta för att göra tydligt att väljarna inte bör lyssna på Göran Perssons tal om ett eventuellt samarbete över blockgränserna.

Vi hör först Lars Leijonborg och sedan Fredrik Reinfeldt:

– Valet står mellan två koalitioner. Miljöpartiet kommer inte att lägga sig en gång till och då kommer Göran Persson att lägga sig, så vi får, om olyckan är framme, en regering med s, v och mp, säger Lars Leijonborg.

– Han vill sitta kvar på alla regeringstaburetter och han erbjuder vem som helst att göra det möjligt, säger Fredrik Reinfeld.

Risk för nyval?
Kan det då ändå till slut inte uppstå en situation där risken är stor för att det blir nyval. Inget att oroa sig för sa Reinfeldt till Ekot i en paus i debatten.

– Jag har hört diskussioner om kommande påstådda eventuella nyval så länge jag har befunnit mig i politiken och det har aldrig hänt, säger Fredrik Reinfeldt.

Inga nya ståndpunkter
Under utfrågningen kom inga nya politiska ståndpunkter fram. Centerns Maud Olofsson talade sig varm för hushållsnära tjänster, men hade vissa svårigheter med att tala om vilka arbetsmarknadspolitiska bidrag som skulle dras in.

Hägglund tog avstånd från fördomar
Kristdemokraternas Göran Hägglund tog avstånd från partikamrater med en fördomsfull inställning till homosexuella och försäkrade också att många muslimer röstar på kristdemokraterna.

Svårt att värja sig
Folkpartiets Lars Leijonborg fortsatte att förföljas av dataintrånget hos socialdemokraterna och hade vissa problem med att värja sig.

– Man måste skilja på pyromanen och brandmannen, båda är på brandplatsen, säger Lars Leijonborg.

Vem var det då som var pyroman och vem var brandman?

– Den femtonde mars i folkpartiet så var det 24-åringen som var pyroman och Johan Jakobsson (folkpartiets avskedade partisekreterare) som var brandman.

Och nu då?

– Nu är det jag som försöker släcka alla brasor.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".