Kunskap behövs.

Utbildning för moderata valarbetare

Ju närmare valdagen, desto större blir oron för att partierna ska hamna i blåsväder.

Moderata valarbetare har inför årets valrörelse gått igenom en obligatorisk utbildning för att undvika förra valets fiasko då moderata valarbetare intervjuade med dold mikrofon gjorde rasistiska uttalanden i SVT:s Uppdrag granskning.

Moderata valarbetare som knackar dörr i Hässelby visar legitimationen som sitter väl synlig på jackan.

De berättar om den utbildning de gått igenom för att få bli certifierade valarbetare, en garanti för att förra valets klavertramp inte ska upprepas.

Uppdrag granskning
För fyra år sedan visade SVT:s Uppdrag granskning ett reportage där valstugearbetare intervjuade med dold mikrofon gjorde rasistiska uttalanden inför kameran.

– Det var ganska tufft, det som hände. Jag var själv ute på Husby torg kvällen efter och såg hur ledsna alla var och även våra partimedlemmar var chockade. Det var verkligen hemskt, säger Birgitta Wahlman är gruppledare för moderaterna i Hässelby-Vällingby.

Hårt slag
Reportaget blev ett hårt slag, framför allt för moderaterna, och ansågs ha bidragit till partiets stora valnederlag.

– Vi tycker att det är viktigt att de som är ute och företräder partiet ska kunna svara på frågor från väljarna och man ska också veta att det är svar som partiet står för. Det är en kvalitetssäkring av varje person som står i våra valstugor, som ringer i telefonkampanjer eller som gör hembesök, säger Sverker Eriksson, valledare för moderaterna i Stockholms län.

Men det är ett krav för att få vara valarbetare för moderaterna?

– Det är ett krav för att få vara valarbetare att man ska vara certifierad och ha genomgått den här utbildningen, säger Sverker Eriksson.

Flera utbildar
En rundringning hos partierna i Stockholms fullmäktige visar att ett flertal av partierna utbildar valarbetare. Exempelvis erbjuder socialdemokraterna en kurs i valetik för valstugearbetarna.

Det allmänna kravet hos samtliga partier är att valarbetarna ska vara medlemmar i partiet. Men det är bara hos moderaterna som utbildningen är obligatorisk.

Anna Gustafsson, Radio Stockholm
Anna.gustafsson@sr.se
Research: Maria Blomquist, Radio Stockholm
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".