Colombias högergerilla rensar i egna led

I Colombia har högergerillan, de paramilitära självförsvarsstyrkorna, påbörjat en drastisk upprensning i de egna leden. Syftet är att högergerillan ska kunna accepteras som politisk kraft. Men effekten kan i stället bli att kriget brutaliseras ytterligare.
De senaste åren har paramilitären vuxit till en armé på närmare 15 000 man. Men det är en ganska odisciplinerad armé utan stark central ledning. Så har det i och för sig varit sedan de paramilitära grupperna bildades i mitten av 80-talet. Men när de olika regionala och autonoma grupperna gick samman 1997 och bildade AUC, Colombias enade självförsvarsstyrkor, så utsågs också en enad nationell ledning vars chef blev Carlos Castano. Och även om paramilitärerna också fortsättningsvis, i svår konkurrens, brukar utses till de värsta förbrytarna mot mänskliga rättigheter i Colombia, så kunde man nu ana en strävan efter en mer politisk profil. Och ett mer proffesionellt militärt agerande. Castano förbjöd ekonomiskt motiverade kidnappningar. Han accepterade beskattning av, men inte samarbete med narkotikamaffiorna. Han gav under förra året order om att upphöra med massakrer, symbolen för paramilitärernas brutalitet. Militärt var paramilitären ganska framgångsrik och lyckades driva bort gerillan från flera av dess historiskt starka fästen. Men nu har Castano beslutat upplösa AUC. Orsaken är att han inte lyckas kontrollera de lokala befälhavarna. Kidnappningar med ekonomiska motiv har fortsatt, liksom samarbetet med narkotikamaffiorna. Castano har till och med namngett flera lokala kommendanter och krävt att de ska ställas inför domstol. Upplösningen av AUC är ett försök att förbättra paramilitärens rykte. Carlos Castano vill bli accepterad som politisk aktör. Kanske till och med bli en drivande aktör i en kommande fredsprocess. Castano har fortfarande kontroll över de största delarna av de paramilitära styrkorna och har därför något att föhandla med. Men samtidigt är risken nu stor att när det inte längre finns någon central ledning så kommer många av de lokala paramilitära grupperna att förvandlas till brutala rövarband. Utan annan inriktning än den att berika sig själva. Oavsett vilka medel som krävs.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".