Ett förmodat CIA-plan.

EU fortsätter utredning av CIA-fängelser

I förra veckan medgav USA:s president George Bush att CIA har hemliga fängelser för misstänkta terrorister. På torsdagen fortsätter Europaparlamentet sin undersökning av om det finns CIA-fängelser i Europa.

– Här har utskottet i Europaparlamentet nästan förlöjligats och det har påståtts att vi hänger oss åt konspirationsteorier och anti-amerikansk hetspropaganda. Nu får vi lite oväntat stöd från president George Bush som medger att det finns den här typen av läger, säger den svenska folkpartisten och EU-parlamentarikern Cecilia Malmström.

– Nu får vi gå vidare och titta på var de finns, med vems godkännande de har installerats, finns de kvar och vad har det gjorts på de här lägren. Det är det som vi ska försöka få klarhet i under hösten.

Svårt engagera utrikesministrar
Under torsdageftermiddagen kommer Spaniens utrikesminister Miguel Moratinos till Bryssel för att bland annat svara på frågor om rapporter om intensiv trafik av CIA-flygplan över spanskt territorium. Det har varit trögt att få fler av EU:s utrikesministrar att ställa upp.

I höst reser parlamentets CIA-utskott till Polen och Rumänien för att försöka klarlägga om det finns eller funnits hemliga fängelser där, men än har inga regeringsrepresentanter lovat att ta emot.

”Det har begåtts misstag”
– Många tycker att det här är väldigt obehagligt. Vi har trots allt kunnat visa på att det har förekommit övergrepp mot enskilda individer som har förts bort och frågats och där det i flera fall har visat sig ha begåtts rena misstag och där europeiska regeringar eller säkerhetstjänster har varit inblandade, säger Cecilia Malmström.

– Vi har också visat att det finns ett stort antal, hundratals, flyg som inte registreras på europeiska flygplatser och som kan ha använts till att föra bort misstänkta. Det här är faktum, det finns ett antal bevisade fall och det måste tas fram.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".