Transjets resenärer fortfarande strandsatta

Hundratals personer som skulle ha rest hem med flygbolaget Transjet från Grekland och Spanien på lördagen och söndagen väntar fortfarande på att kunna åka hem.
Flygbolaget har fortfarande flygförbud och det är oklart hur passagerarna ska ta sig hem. Några resänerär har valt att bekosta hemresan själva. Bosse Hallbäck kom hem till Stockholm från flygplatsen i Aten idag. – Det var en väldigt massa både förtvivlade, förvirrade och ledsna människor som inte visste hur de skulle ta sig hem. Det var det sista vi såg. Men det sitte rju kvar folk där nere nu. Den enda information som vi har fått ifrån alla det är att man får ta sig hem bäst man kan. Vi känner oss ju blåsta. Bosse Hallbäck och hans familj lånade pengar till nya biljetter. Men även om man har råd att köpa ny biljett, så är det svårt nu i högsässong att över huvud taget hitta en plats på ett flygplan. Det var när Luftfartsinspektionen beslutade om flygförbud för flygbolaget Transjet som 800 passagerar blev strandsatta i Grekland och Spanien. Varken Transjet eller researrangören Aer Olympic vet exakt hur många passagerare som fortfarande väntar på flygplatserna. Men det kan röra sig om 500 - 800 personer. Researrangören Aer Olympics anser att det är flygbolaget Transjets ansvar att få hem passagerarna. Akes Kefalas är ansvarig för Aer Olympics kontor i Stockholm. – Aer Olympic har ett kontrakt med Transjet som måste leverera vissa tjänster. Och de gör inte det. Och de gör det inte för att Luftfartsinspektionen varje dag kommer med nya krav, säger Akes Kefalas. Luftfartsinspektionen beslutade om flygförbud eftersom Transjets organisation inte uppfyller säkerhetskraven. Men Transjet anser att det är Aer Olympic som är ansvariga för passagerarna. På måndag presenteras en ny vd för Transjet som enligt blivande vd:n Anders Alm kommer innebära att Luftfartsinspektionen släpper på flygförbudet. – Vi har gott hopp om att om Luftfartsinspektionen sätter till alla klutar så borde det här kunna lösa sig inom några dagar, säger Anders Alm. Bosse Hallbäck tror att det blir en lång process att få igen pengarna man lagt ut. – Vi hoppas ju att vi ska kunna få tillbaka de här pengarna men vi tror inte på det. De får man nog titta i månen efter eftersom det här verkar vara någon form av organiserat bedrägeri utav berörda parter, säger Bosse Hallbäck. Luftfartsinspektionen har valt att inte kommentera ärendet idag.
Christer Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista