Norrmän köar för svensk bilservice

Den svenska gränshandeln mot Norge har medfört stora problem för bilägare som vill lämna sina bilar på service. Köerna har nu vuxit så mycket, att väntetiden är tre och en halv månad, för norrmän. Inte för svenskar.
En som fått extra mycket att göra, tack vare ökad gränshandel är Christer Karlsson, ägare till HK Bil i Strömstad: - Det är ju positiva problem egentligen. Men det kan ju bli mycket ibland. Det har ökat katastrofalt nu sista året. Om det har med kursen att göra vet jag inte. Mer än så vill Christer Karlsson inte säga till Ekot om de långa kötiderna. Men HK Bil har två köer för service. En för svenskar och en, betydligt längre kö, för norska kunder. Det sa Christer Karlsson i en intervju för några veckor sen till Sveriges Radio Väst. - Vi får ju ha lite tid till våra svenska kunder också. Så att de kommer in snabbare än vad norrmännen gör. Betyder det att ni har en särskild norsk kö? - Så kan man säga det kanske. Hur lång är den? - Nu är den i slutet på september kanske, för norsk service. Och svenskarna ligger i augusti. Två köer alltså. När Ekot var på besök hade den norska kön, på bara några veckor, hunnit växa till den första veckan i november. Den svenska är på bara en månad. Skillnaden mellan Sverige och Norge i pris är förutom växelkursen där en norsk hundralapp är värd ungefär 120 svenska kronor. Och så ytterligare 10 till 20 procent som norska kunder betalar i lägre pris, för samma servicearbete och biltillbehör som hemma i Norge. HK Bil i Strömstad har så mycket att göra att de ständigt söker efter bilreparatörer. Men eftersom det inte finns så många så står en arbetsplats tom inne i bilhallen. Hälften av omsättningen på bilfirman utgörs av norska kunder, kunder som bara blir fler för varje månad.
Jan Andersson, Ekot och Lasse Wieslander SR Väst
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista