Curt Nicolin blev 85 år.

Industrimannen Curt Nicolin har avlidit

En av svenskt näringslivs främsta profiler, Curt Nicolin, har avlidit år gammal. Som ledare i många av Wallenbergsfärens bolag och ordförande i Arbetsgivareföreningen blev han ofta måltavla för 70-talets många vänsterdemonstrationer.

Men under 80-talet valde han själv tillsammans med många andra direktörer att ge sig ut på gator och torg för att demonstrera.  Då gällde protesterna förstås löntagarfonderna.

– Löntagarfonderna är ett steg i en fortgående socialiseringsprocess. Om oppositionen tystnar kommer nästa steg. Det blir kanske inte större löntagarfonder. Det blir något annat. Ett steg i taget på socialiseringens väg, sa Curt Nicolin tala på ett antifondmöte i Jönköping i augusti 1985.

Ordförande för Saf
Curt Nicolin var självklar som en av ledarna för näringslivets envetna kamp mot löntagarfonderna. I åtta år hade han ju varit ordförande för Svenska Arbetsgivareföreningen, Saf.

Innan dess var han chef för ASEA i 15 år. Den som såg till att han fick det jobbet var den tidens patriark inom svenskt företagande, Marcus Wallenberg.

För att påverka honom krävdes det ibland en del tricks berättade Curt Nicolin många år senare:

– Ibland, om jag nu ska vara lite personlig, när man hade riktigt avvikande mening, så teg jag för min del länge i en överläggning. Till slut sa han: ”Du säger ingenting. Du måste inte ha samma mening”. ”Nej”, sa jag. Det var väldigt verkningsfullt, berättade Curt Nicolin.

Motsättningar med facket
Marcus Wallenberg hade förtroende för Curt Nicolin och uppmanade honom att bli Saf-ordförande. Det var 1976 i ett läge när lönerna hade stigit 18 procent på ett år.

Curt Nicolin gick ut hårt och krävde bland annat treårsavtal, konjunkturanpassad arbetstid och karensdag vid sjukdom. Det ledde till hårda motsättningar med facket. Motsättningar som utmynnade i storkonflikten 1980 när omkring 900 000 människor berördes av lockout och strejk.

Det var först sedan statsminister Fälldin gripit in som arbetsgivarna kände sig tvingade att skriva på avtalet.

På frågan om det var ett nederlag för SAF svarade Curt Nicolin så här:

– Vi har inte nått våra mål.

Är det ett misslyckande?

– Vi har inte nått våra mål.

Men flera av sina mål som Saf-ordförande skulle Curt Nicolin få se uppfyllda några år senare. Men då hade han själv redan satt upp nya mål och långt upp i pensionsåldern var han fullt sysselsatt med olika projekt.

Ett av de viktigaste knöt an till det område där han en gång startade sin yrkesbana. Inte direkt flygbranschen utan kommunikationer av ett annat slag, han blev nämligen mot slutet av sitt liv en varm förespråkare för bättre järnvägsförbindelser.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".