Giftigt avfall dumpades på öppna soptippar i Abidjan.

16 000 förgiftade av sopor i Abidjan

Giftskandalen i Elfenbenskusten växer nu dramatiskt, med 16 000 personer förgiftade av giftigt avfall. Nu visar det sig också att fartyget som lossade avfallet försökte lossa det i Amsterdam en månad tidigare.

Saneringsföretaget i Amsterdams hamn fattade misstankar när restprodukterna från en bensinlast, som det sades, spred en stank i hamnen, och begärde mer betalt för att ta hand om det.

Fartygets ägare vägrade att betala mer, och det Panama-registrerarde fartyget seglade då vidare mot Estland.

Hamnade i Afrika
Men avfallet, om det nu var samma, hamnade till slut på öppna soptippar i den kommersiella huvudstaden Abidjan i Elfenbenskusten.

Nu har 16 000 personer förgiftats och tagits om hand på stadens sjukhus och av franska experter. Symptomen varierar ifrån hostningar, andningsproblem och utslag till diarréer.

Hittills har sex människor, varav fyra barn dött.

Regeringen fick gå
Det grekiska företag som ägde fartygslasten svär sig fri från allt ansvar, eftersom ett lokalt saneringsbolag skulle ta hand om avfallet som istället hamnade på stadens soptippar där en stank av ruttna ägg spreds över hela Abidjan.

Till slut tvingades hela regeringen att avgå efter folkprotester mot att den inte gjorde något åt skandalen.

Nu har sju personer i det lokala saneringsföretaget gripits, enligt nyhetsbyrån Reuters, men franska saneringsexperter är bekymrade över den snabba ökningen av förgiftningsfall.

Regn kan sprida giftet
Normalt borde det aktiva ämnet, vätesulfid, som sprider den skarpa stanken, förflyktigas efter ett par dagar. Ändå ökar antalet förgiftade.

Holland, Frankrike och Schweiz, skickar nu experter till Elfenbenskusten, liksom FN och Världshälsoorganisationen WHO. Och FN, som skall undersöka brott mot internationella miljölagar, säger att avfallet än så länge har hittats på 14 soptippar och i hamnbassängen i Abidjan, och fruktar att giftet skall sprida sig med regn som väntas.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".