Olaglig kopiering ökar

Kopiering av läroböcker kostar förlagen 200 miljoner årligen, och den olagliga kopieringen har ökat i takt med att kopieringstekniken blivit bättre.
Samtidigt är lagen som styr vad man får eller inte får kopiera otydlig. Det hävdar läromedelsproducenterna, som satsar på egen spaning för att hitta upphovsrättsbrott. Nyligen gjorde kronofogdemyndigheten i Uppsala en razzia mot ett kopieringsföretag. Razzian kom till efter ett tips från läromedelsförlagens egen organisation, som innan hade besökt butiken och köpt en kopierad bok. Under razzian hittade sedan kronofogdemyndigheten sju böcker lagrade i digital form, främst juridisk kurslitteratur. Till exempel boken ”Straffrättens påföljdslära”, som kunde köpas för under halva priset hos kopieringsföretaget. Enligt den 42 år gamla upphovsrättslagen får man kopiera en bok för enskilt bruk. Men enligt justitiedepartementet är lagen så luddig att ingen riktigt vet vilka regler som gäller. Departementet håller just nu på att utforma en ny lag som ska anpassas till dagens tekniska möjligheter. Lagen väntas träda i kraft inom ett år. Fallet i Uppsala är första gången bokkopieringsreglerna kommer testas i tingsrätt. Men bokproducenterna kan tänka sig att gå längre.
Christer Johansson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".