Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Israels president misstänks för våldtäkt

Publicerat torsdag 14 september 2006 kl 16.11

I Israel dras snaran allt hårdare åt runt landets president Moshe Katzav som misstänks för bland annat våldtäkt, buggning och mutbrott. Få vill i dag överhuvudtaget ha med honom att göra.

Just i denna stund har Israel ingen president. Landets statschef Moshe Katzav har nämligen tvingats begära tjänstledighet och frånträda sitt ämbete i 16 timmar i dag för att inte genera landets grädda som är samlad för att bevittna installationen av en ny ordförande i Högsta Domstolen. En installation som enligt skall lagen skötas av presidenten.

Men ingen vill se honom och framför allt vill ingen se honom välsigna en chefsdomare. Det skulle vara lite för magstarkt med tanke på att president Katzav så sent som i går satt i ett flera timmar långt polisförhör.

Anklagad för sexuellt trakasseri och mutbrott
Flera kvinnor som tidigare har varit anställda hos Moshe Katzav anklagar honom för sexuella trakasserier och en av dem säger sig ha blivit våldtagen på hans tjänsterum.

Hon påstår dessutom att Katzav har missbrukat sin rätt att benåda fångar, en av de få icke-ceremoniella arbetsuppgifter som Israels president har. Han misstänks nu för att ha tagit emot stora summor pengar för att benåda kriminella som sitter i fängelse.

Ovanpå allt detta anklagas presidenten dessutom för att ha installerat en elektronisk utrustning som gör att han har kunnat avlyssna sina anställdas telefonsamtal.

Betygar sin oskuld
President Katzav avvisar alla anklagelser och säger sig vara utsatt för en komplott. Han klagar över att kvinnan som pekar ut honom som våldtäktsman, tidigare har försökt försätta honom i vad han kallar en ”utpressningsliknande situation”.

De rättsvårdande myndigheterna tar anklagelserna på allvar och polisens brottsutredare är numera en vanlig syn i presidentens residens.

President Katzav får allt svårare att sköta sitt ämbete eftersom få vill ha med honom att göra. Många röster höjs för att presidenten måste avgå, eller avsättas, om han inte snabbt rentvås.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".