Flera kända program försvinner från SR

Flera välkända program, till exempel Konflikt, Tendens och Frank försvinner från Sveriges Radio och nya program tillkommer när Sveriges Radio försöker nå nya lyssnargrupper.

– Utgångspunkten har inte varit att vi ska ta bort program som är dåliga. Utifrån den publikanalys vi har gjort har vi sett hur tablåerna ska vara konstruerade för att nå olika grupper vid olika tider, säger Eva Blomquist, Sveriges Radios programdirektör på Utbud.

– Ibland när man startar ett nytt program så måste de program som låg där tidigare försvinna. Samtidigt tycker jag att det vi gör är relevant och bra journalistik, så det är inte så att vi slutar att bevaka något ämne.

Sveriges Radios programutbud ska förändras, många program kommer att göras av bolag utanför Radiohuset och flera populära program läggs ned.

Många välkända program försvinner
Bland annat försvinner mediemagasinet Vår Grundade Mening, Konflikt, Tendens, Barnen, Föräldrarna och Pengar. Även P3-programmen Frank och Front läggs ned.

Det står klart när företagsledningen på torsdagen presenterade en preliminär programtablå för nästa år.

Ledningen vill att mer pengar skall gå till produktion av program som produceras av andra än Sveriges Radios anställda och därför försvinner 400 tjänster inom Sveriges Radio de närmaste åren.

Förändringar i nyhetssändningar
Dessutom har vissa förändringar i nyhetssändningarna föreslagits. Bland annat diskuterar man kortare nyhetssändningar på morgnarna och att Kvart-i-fem-Ekot försvinner från P3, för att ersättas av nyheter från P3:s nyhetsredaktion.

Den nya programtablån är än så länge preliminär, så den kan komma att förändras innan SR:s styrelse godkänner den i december. På torsdagen informerades personalen och många frågar sig varför förändringarna skall gå så fort.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".