Arbetsgivare vill inte kontrollera anställda

Arbetsgivarorganisationer är kritiska till det planerade förslag från Försäkringskassan där arbetsgivare skulle få ansvar att rapportera in när anställda är hemma med sjukt barn. Avsikten med de nya reglerna skulle vara att motverka fusk.

Tidigare har Ekot rapporterat att Försäkringskassan kontrollerat 27 000 fall där föräldrar begärt ersättning och att man misstänker fusk i vart sjätte fall.

Johan Kreicberg, ekonomichef på Företagarna, är kritisk till Försäkringskassans förslag.

– Jag förstår inte riktigt hur det ska kunna hjälpa till. Redan idag har Försäkringskassan möjlighet att ringa upp arbetsgivarna och se när de har anmält för vård av barn. Det här blir bara ännu ett administrativt åtagande för företagarna. Jag vet inte heller hur de har tänkt att det ska bestraffas om företagarna någon gång glömmer att meddela det här, säger han.

Förslag läggs fram i oktober
I slutet av oktober räknar Försäkringskassan med att kunna lägga fram förslag till regeringen om hur fusket med tillfällig föräldrapenning kan stoppas.

Försäkringskassan kommer att föreslå att det blir arbetsgivarnas ansvar att rapportera in när en anställd är hemma med sjukt barn. Först när arbetsgivaren har anmält det kan föräldern få ut ersättning.

Men arbetsgivarorganisationerna är inte glada över förslaget.

– Jag tycker att detta borde kunna skötas av Försäkringskassan som är till för detta, hellre än att arbetsgivare ska involveras i den här kontrollen. Regelbördan är tillräckligt stor för företagen, framför allt för mindre företag.

– Dessutom tror jag att de flesta arbetsgivare inte är intresserade av att agera polis, utan det är myndighetsfunktioner, säger Jan-Peter Duker som är ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv.

Merkostnad för företagen
Anders Frid på Försäkringskassan som har tagit fram förslaget säger att det kommer att innebära extra kostnader för arbetsgivarna.

– Det kommer det naturligtvis att göra. Det kommer att bli en merkostnad men å andra sidan slipper arbetsgivarna ha det trycket från oss idag när vi gör väldigt många kontroller, säger han.

I nästa vecka kommer Försäkringskassan att inleda en dialog med arbetsgivarna om förslagen, säger Anders Frid.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".