Aung San Suu Kyi testar sin frihet

I Burma fortsätter oppositionsledaren Aung San Suu Kyi att testa gränserna för sin frihet. Suu Kyi frigavs från husarrest i maj av den styrande militärjuntan, och gör nu sin andra resa ute i landet för att hålla politiska möten.
Flera tusen jublande anhängare mötte Aung San Suu Kyi i Moulmain sydost om huvudstaden Rangoon. Suu Kyi hade kommit för att inviga ett nytt lokalt högkvarter för sitt parti NLD, Nationella förbundet för Demokrati. Vid mötet sjöng man sånger om demokrati och frihet som varit förbjudna av militärdiktaturen och Aung San Suu Kyi sa i ett tal att det endast är folket som har rätten att bestämma nationens öde. – Vad som än händer, sa hon, kommer NLD att fortsätta att bygga demokrati i Burma. Andra resan Detta är den nyss frigivna oppositionsledarens andra resa ute i landet. För några veckor sedan var hon i Mandalay i norra Burma. Samma resa som militärerna blockerade för snart två år sedan då hon för andra gången sattes i husarrest. Nu testar Aung San Suu Kyi gränserna för sin nyvunna frihet. Men militärerna möter henne med tystnad. Medveten tystnad Dialogen mellan oppositionen och regimen om politiska förändringar i det hårt militärstyrda Burma, som utlovades vid Suu Kyis frigivning har inte kommit igång. Bedömare menar att detta är en medveten strategi från militärjuntans sida. Kan bli oroligt Genom att ignorera oppositionsledaren räknar regimen med att kunna reducera hennes inflytande bland burmeserna och därmed också stödet för NLD. Men den utvecklingen riskerar också att leda till oroligheter. Aung San tyst om juntan Mängder av burmeser lever under usla förhållanden i det vanstyrda landet och det finns grogrund för prostestaktioner mot juntan. Samtidigt talar rapporter om deserteringar från armén och tvångsrekrytering till militären. Aung San Suu Kyi har vid sina framträdanden hittills undvikit direkta angrepp på militärregimen. Medlare kommer FN:s särskilde representant för Burma, liksom Japans utrikesminister, har aviserat besök i Rangoon för att försöka medverka till att en politisk dialog mellan regimen och oppositionen blir verklighet, och minskar risken för våldsamheter.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".