Beteende som belönas.

Presentkort till röstande i Tomelilla

För att öka valdeltagandet erbjuder folkpartiet i Tomelilla ett presentkort på en femtiolapp till 100 personer i Brösarp som lovar att rösta. Men partiledningen uppskattar inte aktionen.

– Jag tycker att det är bra att få så många som möjligt att gå och rösta, det är en viktig demokratisk rättighet. Sedan är det här initiativet inte det sätt som jag tycker att man ska uppmana folk att rösta på, säger Helena Dyrssen som är tillförordnad partisekreterare i folkpartiet.

Lågt valdeltagande
I Tomelilla kommun var valdeltagandet 2002 det lägsta i hela Skåne. I riksdagsvalet röstade bara 73,7 procent av Tomelillaborna medan siffran för kommun och landstingsvalet var ännu lägre.

Redan i maj la folkpartiet i Tomelilla en motion om att varje person i kommunen som valde att rösta, skulle få ett presentkort på 50 kronor. Men det förslaget höll inte juridiskt.

Aktion i Brösarp
Men partiet ger sig inte och i en aktion i Brösarp i Tomelilla kommun kommer de första 100 personerna som lovar att rösta på söndag att få ett presentkort. Oavsett vilket parti man tänker rösta på.

Folkpartiets gruppledare i Tomelilla, Anders Ahlbäck tycker att aktionen ä bra och att kritiken är obefogad.

– Jag har sett moderater som har delat ut äpplen i påsar tillsammans med godis och klubbor, jag har centerpartister sett som har delat ut pennor och jag har sett folk som har delat ut t-shirts och annat som säkerligen betingar ett värde på minst 50 spänn, men då är det ingen som protesterar. Men när vi är ärliga och tydliga och talar om vad vi vill, då helt plötsligt börjar moralkakorna att komma fram, säger Anders Ahlbäck.

– Jag förstår Helena och har full respekt för det hon säger men jag ser det faktiskt inte så märkligt som många människor ser det, säger han.

Conny Lindström, SR Kristianstad
conny.lindstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".