Ökat intresse för norsk energi

Det internationella trycket ökar nu på Norge att leverera mer energi för att minska beroendet av andra mer opålitliga leverantörer. Idag, fredag, kommer Norges energiminister Odd Roger Enoksen till Bryssel för att diskutera ett tätare energisamarbete med EU.

EU vill köpa mer olja och gas men konkurrensen från andra köpare bland annat USA är hård.

Norge står för 25 procent av Europas behov av gas. EU vill köpa mer, men norrmännen kan inte öka leveranserna, åtminstone inte just nu.

Gasproduktionen går för fullt men de nuvarande rörledningarna till Europa kan inte svälja mer. Det nya energisamarbetet mellan EU och Norge som inleds på fredagen handlar därför om att i första hand säkra de nuvarande norska energileveranserna och på sikt öka dem.

Det finns fortfarande mycket oexploaterad gas i bland annat Barents hav utanför Nordnorge och EU hoppas på framtida energileveranser därifrån.

Norge tredje största oljeleverantören
Den norska oljan är också eftertraktad. Med en produktion av tre miljoner fat olja om dagen är Norge världens tredje största oljeleverantör. Men i motsats till åtskilliga andra av världens energiproducenter, så ses norrmännen som pålitliga leverantörer.

Det betyder att intresset för norsk energi har ökat mycket kraftigt efter den ryska gaskrisen i vintras och genom den ihållande politiska oron i de oljeproducerande arabländerna. EU vill få hjälp av Norge att minska beroendet av Ryssland, men måste konkurrera med andra storkonsumenter av energi.

Gasprojekt
Nästa höst ska ett gigantiskt gasprojekt i havet utanför Hammerfest i Norge vara klart att köra igång. Där ska man producera stora mängder flytande gas, som till största delen ska säljas till USA.

Nästa år ska också ett annat naturgasprojekt under namnet Ormen Lange vara klart. Då ska en ny ledning från Norge leverera gas till Skottland, motsvarande 20 procent av Storbritanniens behov av gas.

Nu gäller det för EU att försöka övertyga Norge om att Europa även i fortsättningen ska vara Norges viktigaste energimarknad.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".