Fler danskar flyttar till Sverige

Allt fler danskar väljer att bosätta sig i Skåne. Billigt boende och lågra priser lockar. Samtidigt fortsätter danskarna att jobba kvar i Danmark.
Under första kvartalet i år har 509 danskar bosatt sig i Skåne, vilket är en ökning med 40 procent, jämfört med motsvarande period året dessförinnan då 353 danskar flyttade. Det visar en undersökning som SCB har gjort åt Sveriges Radio Malmöhus. Enligt Torben Aaberg, biträdande direktör på öresundskommitten, har många danskar upptäckt att de får mer för pengarna i Sverige. Och att de kan bo och leva billligt i Sverige om de fortsätter arbeta i Danmark och får dansk lön. Bostadspriserna är dubbelt så dyra i Köpenhamn som i Malmöregionen. Och den svaga svenska kronkursen spär också på danskarnas köpkraft. Undersökningen visar också att antalet svenskar som flyttar till Danmark är oförändrat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".