Historiskt FN-möte om migration

I FN-huset i New York pågår ett två dagars möte om ut- och invandringsfrågor under rubriken ”Migration och utveckling”. Det är första gången som frågorna diskuteras gemensamt av utvandrar- och invandrarländer.

Sveriges migrationsminister Barbro Holmberg kallar mötet ”historiskt”.

– Jag skulle vilja säga att det är ett historiskt möte. Det är första gången man inom FN:s ram diskuterar migrationsfrågor, säger migrationsminister Barbro Holmberg.

Även FN:s generalsekreterare Kofi Annan hyllade i sitt öppningstal det faktum att mötet överhuvudtaget äger rum.

Samarbete krävs nu
Hittills har migrationsfrågor betraktats som staternas inre angelägenheter, som man ogärna diskuterade i internationella fora. Kofi Annan menade att det nu finns en större förståelse för att regeringarna ska samarbeta för att uppnå ”tredubbla vinster”: för migranterna, för deras ursprungsländer och för mottagarländerna.

Migrationsminister Barbro Holmberg säger att det allra viktigaste för att migration ska bli något positivt för alla är att invandrarna får samma rättigheter som resten av befolkningen.

– Jag vill inte se att migranter får sämre löner eller arbetsvillkor än de som bor i landet. Det är en oerhört viktig fråga för framtiden, säger hon.

Inga beslut ska tas
Mötet i New York är en så kallad ”dialog” för utbyte av tankar och erfarenheter men det ska inte utmynna i några beslut.

Det enda konkreta förslag som deltagarna har att ta ställning till innan mötet avslutas ikväll är att fortsätta diskussionerna i ett regelbundet återkommande ”Globalt forum om migration och utveckling”.

Belgien har erbjudit sig att stå värd för ett sådant nästa år.

Omtvistat med uppföljning
Men förslaget om en uppföljning av diskussionerna är kontroversiellt. Vissa medlemsländer har invändningar, sade FN:s ansvarige för migrationsfrågor, Peter Sutherland.

USA tvivlar på att det är önskvärt med multilaterala diskussioner om dessa frågor, sade Sutherland.

Carlos Garat, New York
carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".