Låg tillväxt av viktig energiskog

I kärnkraftsdebatten fanns på 80-talet en förhoppning om att energiskog skulle bli en av flera viktiga förnyelsebara källor till energi, något som skulle ersätta kärnkraften. Idag står energiskogen för mindre än en promille av energiproduktionen i Sverige. Men på vissa håll i landet har den stor betydelse.
I Enköping står energiskogen för 15 procent av värmebehovet på orten. I värmeverkets panna eldas sen fem år tillbaka enbart biobränslen. Innan användes olja från Saudiarabien, kol från Sydafrika och även svensk kärnkraft i energiproduktionen. Då är energiskogen, salixen ett mycket bättre miljömässigt alternativ, säger Eddie Johansson, som är vd för värmeverket. - Salixen är viktig för att Enköping ligger i en jordbruksbygd. Tittar vi omkring oss så är ungefär 50 procent av kommunens mark, åkermark och vi vill ju hitta ett bränsle med så kort transportavstånd som möjligt. Det är därför salix är ett bra komplement till de skogsbränslen vi använder. Miljöprojekt Värmeverket i Enköping ligger just utanför stadskärnan och bara några hundra meter ifrån verket ligger stora energiskogsodlingar, på lantbrukaren Herman Arosenius marker. Herman Arosenius har nu 76 hektar salix. Det som gjorde att han började odla energiskog var ett miljöprojekt med kommunen. För mellan hans energiodlingar och värmeverket finns reningsverket, som länge har dragits med stora utsläpp av kväve. Nu samlas kvävet i stora dammar intill energiskogen och pumpas sen ut på markerna. För energiskogen är kvävet rena dunderhonungen, en bra växtnäring. Damtidigt halveras kväveutsläppen från reningsverket från 120 ton till 60 ton kväve per år. Kväve som annars skulle hamnat i östersjön. Närheten viktig Herman Arosenius tror att det här är framtiden för energiskogen. För problemen för många lantbrukare har varit att salixen varit olönsam med låga priser och ofta långa transporter till värmeverk som kan ta emot flisen. Närheten till både värmeverk och reningsverk gör att alla tjänar på det och att stad och land närmar sig, menar Herman Arosenius . - Jag kan tjäna någon krona på att samhället behöver en tjänst utförd, samtidigt som samhället tjänar på den tjänsten också. Hoppas på fler energiskogar Eddie Johansson på Värmeverket hoppas att Enköpings energiskogsprojekt kan leda till att andra kommuner följer efter och att energiskogen då får ett uppsving. - Det som krävs är ett klokare samarbete mellan lantbrukaren, kommunerna och energiföretagen. Att man inser att man har ett långsiktigt arbete att göra tillsammans och att man kanske inte längre tänker på de här kortsiktiga svängningarna när det gäller bränslepriser eller import av lågprisbränslen, utan att man försöker hitta regionala lösningar.
Daniel Värjö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".