Österrikes köp av stridsflygplan anmält

Österrikes köp av stridsflygplanet Eurofighter har anmälts till åklagarmyndigheten i Wien. Anmälan handlar om att det skulle förekommit bedrägeri och myndighetsmissbruk i samband med köpet, då bland andra svenska JAS ratades. Nu kommer krav på att köpet stoppas.
Det var den andra juli alltså för nästan tre veckor sedan som den österrikiska regeringen beslutade att köpa nya stridsflygplan. Dyrare än beräknat Redan efter några dagar kom det fram att flygplanet som regeringen bestämt sig för, den så kallade Eurofightern antagligen kommer att kosta trettio procent mer än vad som står i beslutet, eftersom man struntade i att ta med en massa kringkostnader. Undanhållna uppgifter Förra veckan kom en anmälan in till åklagarmyndigheten i Wien som påstår att flera inblandade i beslutet medvetet undanhöll uppgifter och att det var det som gjorde att valet föll på Eurofightern. Annars skulle uppdraget ha gått till svenska Saab och Jas Gripen. Anmälan granskas Under måndagen har Ekot talat med justitierådet Helmut Kellner på åklagarmyndigheten och han bekräftade att det har kommit in en anmälan och att de granskar uppgifterna. Bland de utpekade finns österrikes finansminister Karl-Heinz Grasser, flera ledamöter i flygvapnets utvärderingskommission och regeringspartiet FPÖs gruppledare i parlamentet. Visar det sig att anklagelserna är riktiga kan flygplansköpet komma att hävas. Om Eurofightern då faller bort helt och hållet skulle det kunna ge det svenska flygplanet en ny chans. Tillbakavisar påståenden Alla utpekade tillbakavisar påståendena om att de lurat regeringen i samband med beslutet. Finansminister Karl-Heinz Grasser har låtit meddela att påståendena gränsar till förtal eftersom det är väl känt att han helst hade velat slippa lägga pengar på militärflygplan. På måndagen krävde ordföranden i det österrikiska parlamentets finansutskott att flygplansköpet omedelbart stoppas i väntan på om åklagaren tycker att det finns anledning att inleda en förundersökning.
Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".