Trimble orolig för fredsprocessen

Efter det senaste dygnets våldsamheter på Nordirland kan fredprocessen ta ytterligare en generation att genomföra, det säger den nordirländska regeringschefen David Trimble.
Nordirland står inför ett mardrömsscenario efter den senaste tidens ökande motsättningar, en siutation där den hårdföre pastor Ian Paislys Demokratiska Unionistparti, och katolska Sinn Fein blir de två dominerande partierna, säger Nordirlands försteminister David Trimble i en intervju i måndagens nummer av tidningen the Guardian. Trimble talar om de två partier som kan sägas vara de mest fundamentalistiska, minst kompromissvilliga på ömse sidor av konflikten. - Nästa val till det nordirländska parlamentet ligger bara tio månader bort i tiden och om antingen Demokratiska Unionistpartiet eller Sinn Fein får en dominerande ställning, hamnar vi i en djup politisk kris, säger David Trimble till the Guardian, och om båda får en stark ställning i parlamentet vore det en katastrof. David Trimble, som själv leder ett moderatare protestantiskt parti, gör uttalandet mot bakgrunden av den senaste tidens ökande våld, framför allt i Belfast. Under natten till måndagen pågick skottlossning i den nordirländska huvudstaden, där först en protestantisk yngling skadades av ett katolskt ungdomsgäng, och senare hämnd utkrävdes av protestantiska ligister som sköt ihjäl en ung katolsk man. Unionister och republikaner beskyller varandra för våldsutbrotten. David Trimble säger att Storbrittaniens premiärminister Tony Blair måste ta kontroll över situationen, innan paramilitära aktiviteter och ökande misstro på båda sidor kastar provinsen i en avgrund. Den brittiska regeringen väntas ge besked om åtgärder för att stoppa oroligheterna på Nordirland, senare i veckan.
Olle Hägg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".