Svenska företag inte orade

Det är ännu osäkert hur svenska företag påverkas av Worldcoms inställda betalningar. Men dom flesta bedömmer konsekvenserna som marginella.
Ericsson uppger att man har väldigt lite att göra med Worldcom, och analytikern Stefan Olsson på Cognitio, tror att effekterna kommer att vara små. - Många har möjlighet att snabbt byta till andra leverantörer. Telia är en av Worldcoms kunder, som många andra teleoperatörer, eftersom företaget köper och säljer internationell data- och telefonitrafik i Europa och till viss del USA. Omvänt så är Worldcom en av Telias kunder, eftersom man köper nätkapacitet av varandra. Enligt Telia utgör Worldcom endast en liten del av Telias handel - några procent, uppges det. Data och telekommunikationsjätten Worldcom har många svenska företagskunder. Och även privatkunder i Sverige använder då och då Worldcoms telefonnät, oftast då dom ringer utomlands. Det görs genom att svenska företag som till exmepel Tele2 och Telia köper utrymme på Worldcoms telefonnät. - Det är för tidigt att säga hur vi påverkas, men klart är att man kan ringa utomlands som vanligt, säger Magnus Nerell kommunikationsdirektör på Telia International Carrier.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".