Sten Andersson med Yasser Arafat 1998.

Sten Andersson har avlidit

En av socialdemokratins portalfigurer förre partisekreteraren, socialministern och utrikesministern Sten Andersson avled hastigt på lördagen 83 år gammal. Han spelade en enormt viktig politisk roll, säger förre statsministern Ingvar Carlsson.

Sten Andersson föddes i ett snickarhem i Stockholm 1923. Efter studentexamen och universitetsstudier var han verksam som lärare vid ABF och sedan ombudsman för socialdemokraterna.

Han tillhörde under många är den innersta kretsen i det socialdemokratiska partiet. Under 20 års tid, 1962--82, var han partisekreterare.

Dialog i Mellanöstern
1966 kom Sten Andersson in i riksdagen. 1982 blev han socialminister fram till 1985, året innan statsminister Olof Palme mördades. Därefter utsågs Sten Andersson till utrikesminister, ett jobb han hade till 1991.

I den rollen tog han bland annat initiativ för att åstadkomma en dialog mellan Israel och palestinska PLO.

”Djupt förankrad i rörelsen”
Statsminister Göran Persson säger i en skriftlig kommentar att Sten Andersson var en av det socialdemokratiska partiets starkaste politiska profiler under de senaste 50 åren.

– Han var djupt förankrad i och förtrogen med hela arbetarrörelsen. Han var en engagerad debattör, full av glädje och humor, en fantastisk organisatör och internationalist. Från Enskede, som var hans hembygd, såg han inte bara Stockholm, inte bara Sverige, utan hela världen. Det har varit en glädje att få samarbeta med Sten Andersson, skriver Göran Persson.

”Spred entusiasm”
Förre statsministern Ingvar Carlsson som arbetade tillsammans med Sten Andersson under många år säger han spelade en enormt viktig politisk roll.

– Som partisekreterare utvecklade och moderniserade Sten Andersson det socialdemokratiska partiet och spred glädje och entusiasm kring politiken på ett unikt sätt.

– Som minister är det framför allt hans insatser för att få till stånd en dialog i Mellanöstern och förståelse för palestiniernas sak som Sten Andersson kommer att bli ihågkommen, säger Ingvar Carlsson.

”Alltid humorfylld”
Förre moderatledaren Carl Bildt säger att inte ens den mest förhärdade politiske motståndare kunde undgå att tycka genuint bra om den alltid humorfyllde och generöse Sten Andersson.

I ett skriftligt uttalande säger Bildt att Sten Andersson var socialdemokratins mest charmerande, klart färgrikaste och i ett längre perspektiv kanske också framgångsrikaste gestalt.

Palestinier beklagar
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kansli beklagar djupt Sten Anderssons död, och kallar hans bortgång för en stor förlust.

Den palestinska representationen i Stockholm betecknar Sten Andersson som en stor vän till det palestinska folket.

På söndagen hålls en minnesstund över Sten Andersson i socialdemokraternas partihögkvarter i Stockholm där bland andra Göran Persson medverkar.

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".