Maktkamp på kinesiskt toppmöte

Den här veckan inleds det årliga toppmötet med den högsta kinesiska ledningen i badorten Béidahe. Vid dessa badveckor förbereds de centrala politiska besluten som sedan bekräftas av kommunistpartiet och regeringen. I år är badmötet extra viktigt, med tanke på partikongressen i Kina i höst och det förestående ledarskiftet.
Maktkamp kan man sätta som rubrik över mötet med kommunistpartiets toppar i Béidahe. Badveckorna ger sken av avspänd gemenskap i sol och bland salta böljor, men mötet är kringgärdat av högsta sekretess. Det som avhandlas i Béidahe är statshemligheter. Avgörande allianser Allianser som fogas samman under baddagarna kommer att ha avgörande betydelse för utvecklingen i det väldiga Kina. För nu står Kina inför övergången till fjärde generationens ledarskap. En lång rad av Kinas toppmän inklusive presidenten Jiang Zemin och premiärminister Zhu Rongji ska enligt planerna lämna sina poster, tillsammans med andra ledande partikadrer och höga militärer antingen vid partikongressen i höst eller vid folkkongressen nästa vår. Planerat maktskifte Efterträdaren som president och partichef är sedan länge utpekad, den 59-årige Hu Jintao, som inför partikongressen har börjat kliva fram i rampljuset. Övergången till ett nytt och yngre ledarskap har beskrivits som det bäst planerade maktskiftet sedan kommunisterna tog makten i Kina. Men ändå har det gått grus i maskineriet. Presidenten vill inte lämna makten Presidenten den nu 76-årige Jiang Zemin har låtit förstå att han inte är beredd att lämna ifrån sig makten. Hans anhängare har mobiliserats i en kampanj för en teoretisk nyskapelse som är frukten av Jiang Zemins tänkande och skall legitimera kommunistpartiets monopol på den politiska makten också i en tid när partiet inte har mer än namnet gemensamt med den kommunistiska läran. Risk för motsättningar Jiang Zemins maktambitioner hotar nu den planerade successionen och kan öppna för fraktionsstrider inom partiet. Politiska motsättningar har tidigare utlöst katastrofala skeenden som den så kallade kulturrevolutionen och massakern på demokratiaktivister på Den himmelska fridens torg i Peking. Maktstriden handlar inte bara om presidenten Jiang Zemins ställning utan om hela den maktelit som växt fram under det nuvarande styret och som nu känner sina positioner hotade av ett genomgripande ledarskifte i Peking.)
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".