Kattjakt stoppas i Lomma kommun

Varje år skjuter kommunernas skyddsjägare tiotusentals katter som anses övergivna, men i Lomma i Skåne har kommunen stoppat kattjakten. Kommunen tycker att det är svårt att veta vilka lagar som gäller på området och ber Jordbruksverket utreda saken.
– Det är så pass oklart rättsläge när det gäller det här så vi har framfört önskemål till Jordbruksverket om ett klarläggande om hur man ska tolka lagstiftningen, säger Ola Gustavsson, miljöchef i Lomma. Vad är det som är så komplicerat med kattjakt enligt er? – Enligt lagstiftningen så är det egentligen polismyndigheten som i varje enskilt fall ska besluta om man ska avliva en katt eller inte. Därför vill vi gärna veta hur man ska ställa sig till detta. Rörig lagstiftning Det är inte en utan flera lagar som styr katternas liv i städerna. Förutom djurskyddslagen, så gäller miljöbalken och jordabalken, och som om inte det räckte så finns det en lag till, säger Peter Johansson på polisens rättsenhet i Jönköpings län: – Tamdjur kan falla in under hittegodslagens bestämmelser vilket innebär att det är polismyndigheten som har det yttersta ansvaret. Men för att komma runt problemet så har polisen i Jönköpings län skrivit ett avtal med ett kattpensionat, där katter som driver omkring lämnas. Det är en bättre lösning än att ta till bössan, enligt polisen.
Pascal Tshibanda
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".