Borgerlig kampanj på valdagen

De borgerliga partierna bröt idag traditionen att inte föra valkampanjer på valdagen. De fyra partiledarna för allianspartierna promenerade genom centrala Stockholm tillsammans med en stor grupp valarbetare.

Det här har kritiserats av vänsterblocket men moderatledaren Fredrik Reinfeldt sa till TV4 på söndagsmorgonen att det vore konstigt att stänga valstugorna när väljarna trots allt kanske har frågor inför sin röstning och även folkpartiledaren Lars Leijonborg avvisar kritiken.

– Det handlar framförallt om att uppmana folk att utnyttja sin rösträtt. Själva kampanjandet ligger väl i stort sett bakom oss, säger Lars Leijonborg.

Men alliansen får kritik från socialdemokraterna och vänsterpartiet, som anser att de bryter mot traditionen att låta valdagen vara väljarnas dag.

Maud Olofsson tror det mest handlar om avundsjuka.

– Det är ju bara fånigt. Socialdemokraterna har ju delat ut rosor i hur många val som helst på valdagen. De är mer avundsjuka på att vi lyckats samla ihop Allians för Sverige och ha den gemenskapen. Om de vill kan de väl ut och gå tillsammans på vänstersidan, säger han.

Göran Persson kommer vara på sin arbetsplats tills hans ansluter till partiets valvaka. Inte heller Lars Ohly kommer möta väljarna i dag.

Men Miljöpartiet finns ute och liksom de borgerliga. Peter Eriksson delar ut valsedlar vid Södra Latin i Stockholm.

– Det är många som bestämmer sig alldeles på slutet och att finnas utanför vallokalerna har betydelse, det vet vi sedan många år tillbaks, säger han.

Enligt vallagen får kampanjer inte förekomma i själva vallokalen, utan aktiviteterna måste ske utanför.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".