Hård kritik mot brittiska regeringen

Storbritanniens regeringen får kraftig kritik för sin hantering av mul-och klövsjukan, som drabbade landet förra året. I en utredning på måndagen konstateras att stora kostnader hade kunnat undvikas, och att många djur kunnat räddas, om regeringen agerat snabbare.
Armén borde ha kallats in omedelbart för att förhindra spridningen av mul- och klövsjukan, nu dröjde det fyra veckor. Ironiskt nog var den viktigaste slutsatsen från det tidigare stora utbrottet av sjukdomen i Storbritannien, på 60-talet, just att armén genast måste sättas in. Vidare kritiserar måndagens rapport bristen på beredskapsplaner och tidigare nedskärningar av djurhälsoskyddet. Enligt tidningen Daily Telegraph väntas också flera regeringsföreträdare få kritik för sitt agerande. Sjukdomen kostade staten och skattebetalarna minst motsvarande 115 miljarder kr, enligt vissa beräkningar mer än det dubbla, och slog ut stora delar av det brittiska lantbruket. Miljontals djur slaktades till följd av epidemin.
Olle Hägg, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista