Ny teknik kan hjälpa synskadade

Inom ett år kan näthinnetransplantationer på människor bli verklighet i Sverige. Forskare i Lund har utvecklat en ny teknik som kan betyda skillnaden mellan ljus och mörker för de som drabbats av sjukdomar på näthinnan.
Professor Berndt Ehinger leder näthinneforskningen på Lunds universitetssjukhus: – I förlängningen tror jag att det kan innebära att vi med transplantationer kan hjälpa ett litet antal av de synskadade som finns. Många orsaker till sjukdomen Den ärftliga sjukdom som gör att näthinnan förtvinar kallas Retinitis Pigmentosa börjar ofta ofta tidigt med dåligt mörkerseende sen smalnar synfältet av och ersätts med svarta hål som blir större. I vuxen ålder är många av de drabbade svårt synskadade. Det finns många orsaker till sjukdomen och det gör att alla inte kan bli hjälpta av transplantation, menar Berndt Ehinger. Organ från aborterade foster I femton år har försök gjorts på djur men snart är det dags att utföra näthinnetransplantationer på människor. Än handlar det bara om ett fåtal patienter och det är fortfarande i forskningsstadiet. Organ från aborterade foster används, något som kräver tillstånd från etiska nämnden. Risk för avstötning Den nya tekniken som lundaforskarna utvecklat innebär att hela näthinnan transplanteras, djurförsöken har visat att den nya näthinnan växer fast på den gamla. Nu hoppas forskarna kunna bemästra svårigheterna med avstötning och få biologin att fungera. – Det som är det svåra i sammanhanget är att få transplantaten att koppla upp sig på värdpatientens egen näthinna, så att signalerna kan föras vidare in till hjärnan. Det vet vi inte riktigt säkert om det kommer att gå eller inte, där sitter en av svårigheterna, säger Berndt Ehinger.
Anna Hanspers
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista