EU utvidgar sanktioner mot Zimbabwe

EU utvidgade i dag sanktionerna mot Zimbabwes politiska och ekonomiska elit. Det skedde vid ett utrikesministermöte i Bryssel. Ytterligare ett 50-tal personer i kretsen kring president Robert Mugabe får nu sina tillgångar inom EU frysta, och hindras från att resa till unionens medlemsländer.
De nya namnen på listan är medlemmar av regeringen, president Robert Mugabes familj och Mugabes partiapparat Zanu-PF. Sanktioner sedan februari Sanktionerna mot Zimbabwes ledarskikt infördes första gången den 18 februari och skulle slå mot den zimbabwiska politiska eliten, men inte beröra landets fattiga befolkning. Den direkta orsaken till att de infördes var att ledaren för EUs egna valövervakare, Pierre Shori, beordrades lämna landet strax före det att val skulle hållas i mars. Mugabe bört mot sanktionerna Nitton personer sattes den gången upp på EUs svarta lista. Bland dem fanns president Robert Mugabe själv. Han bröt förra månaden mot sanktionerna och reste till Rom för att delta vid en FN-konferens om livsmedel. Motsättningar inom EU Många inom EU tyckte att dessa åtgärder inte blev tillräckliga och kraven har sedan dess vuxit på utvidgade sanktioner. Andra EU-diplomater har motsatt sig utvidgningen eftersom de anser att det skadar civilbefolkningen mer än ledarna. Företrädare för den zimbabwiska regeringen säger att Zimbabwe som suverän stat måste få bestämma sin egen politik och landets ledarskap hävdar att de mänskliga rättigheterna respekteras.
Pia Daleke
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".